a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Meli

Bake I deke i njihova uloga u vaspitanju dece

Bake i deke i njihova uloga

Odnos vaše dece i vaših roditelja je mnogo bitniji nego što mislite!Kineska poslovica kaže da je potrebno celo selo kako bi se odgajilo dete.U današnje vreme, kada su roditelji preopterećeni poslom I  obavezama, svaka pomoć je dobrodošla.Mnogi će reći da bake I deke “kvare” decu svojim preteranim maženjem. I ponašanjem koje se kosi sa roditeljskim pravilima.Međutim:

Ima više koristi nego štete ukoliko bake I deke aktivno učestvuju u detetovom životu

Naučne studije dokazale su da je aktivna uloga bake I deke u razvoju dece izuzetno bitna. Naročito je bitno u periodima velikih promena u detetovom životu.Kao I u izazovima na koje ona nailaze. Doktor Karl Pillemer sa Kornel Univerziteta istraživao je odnos najmlađih i najstarijih.Zaključio je da je odnos između baka I deka sa unucima druga po redu emotivna veza nakon veze roditelja I dece.

Izvor: Pinterest https://www.pinterest.com/pin/502644008385176990/

Zašto su bake I deke bitni?

Pošto su oslobođeni svakodnevnog pritiska roditeljskog staranja o deci, oni prilaze deci opuštenije.Time im omogućavaju da na lakši, zabavniji način nauče mnogo.Sa svojim  životnim iskustvom, oni prenose na unuke važne životne lekcije.Zatim, mudre savete I društvene vrednosti.Sve to, uz bezuslovnu ljubav koja je drugačija od bezuslovne ljubavi roditelja.Bake I deke su nezamenljiva veza sa prošlošću .Oni mogu biti odlični učitelji o porodičnom nasleđu I identitetu.Od priča za laku noć do spremanja omiljene hrane… Oni prenose na unuke jedinstvene porodične vrednosti iz svog detinjstva.

I unuci su veoma bitni za zdravlje bake I deke

Bake I deke su nezamenljivi u odgajanju unuka!Ali su I mladi važni učitelji  najstarijih članova porodice.Njihova mlada energija podiže ih psihički.Ali i fizički I mentalno.Deke I bake u odnosima sa unucima regenerišu svoju maladalačku radost I energiju.Kroz svoje unuke oni ponovo počinju da doživljaju svet sa dečijom radošću I zanimanjem.

I  prodavnicu www.meli.rs je osnovala jedna baka. Bila je frustrirana što ne može da nađe na tržištu garderobu koja je dovoljno kvalitetna za decu. A morala je da bude i pristupačna I ekološki odgovorna. Odlučila je da svoju ušteđevinu unese u nov posao! Prva kolekcija, koja se pojavila na online prodavnici, poklopila se sa rođenjem njenog unuka.

garderoba za bebe Wooly Organic od organskog pamuka.

Wooly organic garderoba za bebe od organskog pamuka

 

Bake I deke-danas

Ljudski vek je produžen I sve više baka I deka danas doživi da učestvuje aktivno u odrastanju unuka.Današnje bake I deke vode računa o svom zdravlju.Mnogi su I dalje sportski aktivni. Vode aktivan društveni život.Ne provode svoje pozne dane u stolici za ljuljanje.Oni su u toku sa novotarijama digitalnog veka.Imaju Instagram I Facebook. Pričaju sa svojim rođacima putem Skype-a ili Viber-a…To je izuzetno pogodno za bake I deke koji ne žive blizu svoje dece I unuka.Nekada su čekali pismo nedeljama da stigne.Danas putem Skype-a gotovo svakodnevno mogu da budu u interakciji sa svojim unucima.

Bake I deke često imaju indirektnu ulogu-pomažući roditeljima

Mnoge bake I deke pružaju podršku svojim unucima tako što pomažu svojoj deci.Materijalno i nematerijalno.Oni su tu da čuvaju svoje unuke.Svakodnevno ili povremeno.Zatim da ih odvedu u šetnju, dok su roditelji zauzeti.Ili, pak na izlet ili letovanje.Takođe, bake I deke mogu biti izdašni I materijalno. Kupuju igračke, garderobu, plaćaju ekskurzije…

Bake I deke su I emotivna podrška roditeljima

Bake I deke se često postavljaju kao emotivna podrška roditeljima.Oni su “odbojnici stresa”.Posrednici u odnosima između roditelja I dece. Mogu biti veliki izvor saveta za roditelje, pričajuži im svoja roditeljska iskustva. Mogu im pružiti uvid u svoje detinjstvo I iskustva iz svog odrastanja.

Ali bake I deke mogu biti I “naporni” za roditelje

Bake I deke mogu biti I opterećenje roditeljima. Njihovi dobronamerni saveti mogu biti zastareli .Ili bolje rečeno,teško primenljivi u sadašnjem vremenu.Postoje bake I deke koji svojim stavom prema unucima I njihovom vaspitanju, tipa : “mi znamo najbolje” utiču veoma obeshrabrujuće I nekonstruktivno na roditelje . Ponekad im je veoma teško naći balans.Balans izmedju konstruktivnog saveta I kritike koja nimalo ne pomaže.Ima, pak, baka I deka, koji su toliko opušteni da svoje unučiće I razmaze.Preterano!

Odnos baka I deka sa unucima-velika istina

U svakom slučaju, posebna veza se kreira između baka I deka I njihovih unuka. Magična sećanja na taj odnos temelj su za  budućnost deteta kao roditelja . I nešto što će uticati da I oni budu dobri u ulozi bake i deke.

Post a Comment