a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Meli

Bebina soba-kako je urediti u vintage stilu a da bude i eko frendli

Bebina soba- praktični saveti kako da je uredite u  vintage stilu a da bude I eko frendli

Bebina soba koja je ujedno i lepa i eko frendli jedna je od najvećih investicija budućih roditelja.Mnogi roditelji nemaju posebnu sobu.Zato kutak za bebu prave u spavaćoj sobi .Bez obzira gde prave bebin kutak, opremanje je veliki užitak za buduće roditelje! Ali, I veliki trošak.Pogotovo za prvo dete, kada morate sve da kupujete. Zato treba pametno planirati I urediti.

Bebina soba u vintage stilu I eko frendli – osnovne stvari koje treba uraditi

Bebina soba mora da bude maksimalno ekološka, sa što manje toksičnih materijala. Prvo podjite od zidova I tavanice.Obavezno ih obojite netoksičnim bojama. To su ekološke boje bez VOC-a ili sa minimalnim sadržajem istog. Novorodjenče će prve mesece života provoditi  spavajući u svom krevecu, te je bitno da bebina soba bude sa što manje toksina.

Bebina soba-Kako izabereti pravu boju za zidove ?

Proizvodjač boja JUB ima netoksične boje za bebinu sobu u lepim, nežnim bojama.

http://www.jub.rs/unutrasnje-boje-i-dekorativa/unutrasnje-boje/jupol-junior

Pri biranju boje za zidove I tavanicu obratite pažnju na etiketu na ambalaži za boju.Farbe sa što manje VOC-a (ili potpuno odsustvo VOC-a) idealne su za ceo dom. O VOC-u pročitajte vise na:     http://www.ekokuce.com/materijali/voc-materije-u-bojama

Bebina soba ne mora da bude dosadna ukoliko ukrasite zidove pri farbanju

Pinterest je nepresušan izvor ideja.U zavisnosti od vašeg ukusa I afiniteta možete pronaći mnogo zanimljivih predloga.

 Oblaci na zidu

Napravite model oblaka od kartona. Ofarbajte zid u plavu boju.Predlažemo da to uradite samo na jednom zidu.Možete izabrati i sivkastu nijansu.Sačekajte da se zid osuši. Belom bojom uz pomoć kalupa od kartona ofarbajte oblačiće.

Bojenje zidova u plavo

 

Pravljenje kalupa za oblak

 

Postavljanje kalupa na ofarban osušen zid

 

Postavljanje kalupa oblaka na zid

 

Farbanje oblaka

 

Gotov zid

 

Fotografije preuzete sa sajta

Oblake možete uraditi ravnomerno kao na prethodnim slikama.Medjutim možete ih i „nabacati“ kao što su oblaci i u prirodi.

Planine na zidu

Obojite sobu u nežno sivkastu boju I na jednom zidu od traka napravite planine.Možete zamoliti profesionalnog molera da to uradi.Ukoliko imate imalo smisla, možete to uraditi I sami.Ukoliko su vam zidovi ravni I dobro pripremljeni, kupite papirne trake u farbarskoj radnji .Nalepite ih na zid oblikujući planine.Farbajte deo po deo .Podjite odozgo na dole.Kad se farba malo osuši skinite trake I dobićete prelep zid.

Priprema za planine

 

Bojenje planina

 

U vintage sobici za dečake jedan zid može i ovako da izgleda

 

Fotografije preuzete sa sajta

Washi trake idealne za ukrašavanje zidova bebine sobe

Washi papirne trake prodaju su u najrazličitijim bojama i dezenima.Možete ih kupiti na Etsy sajtu ili u Ikei.Ima jeftinih i dobrih na Aliexpres-u, ali budite oprezni jer često možete dobiti loš kvalitet.Meli lično voli Etsy.

Raznobojne washi trake različitih debljina

 

 

Pogledajte više

 

Bebina soba treba da bude eko frendli I da raste zajedno sa detetom

U 2018. preovladjuju dva stila: vintage, romantični stil i I skandinavski, svedeni stil u opremanju dečijih soba.Tako i bebina soba može da bude opremljena. O kojem god stilu je reč, potrudite se da velike komade nameštaja nabavite tako da prate dete što duže. Birajte pažljivo I pametno nameštaj. Vintage, romantični stil u opremanju bebine sobe je idealan za ovakvu transformaciju.

Ova restaurirana komoda, kada su moja deca bila mala, služila je za njihovu garderobicu. Sada je ukras naše trpezarije.U njoj su sada, umesto benkica, stolnjaci i krpe.

Stara komoda iz dečije sobe živi svoj novi život u trpezariji

 

I sto koji je služio za presvlačenje imao je nekoliko funkcija. Posle stola za presvlačenje, bio je sto za pisanje do 2.razreda osnove škole a sad je moj toaletni sto.Ogledalo je moje bake.Ono je dugo rastureno čamilo na tavanu, dok ga prošle godine nismo restaurirali.Što se tiče stola on u dečiju sobu nije stigao u ovakvom stanju.Našli smo ga kad smo kupili našu kuću na selu.Našli smo ga zapuštenog u dvorištu, iz ko zna kojeg doba.Ošmirglan, ofarban, doteran postao je deo naše male, porodične istorije.

Stari sto sada živi svoj peti život kao toaletni stočić

 

Vintage, romantična bebina soba i odgovarajuća kolevka

Predlažemo svim roditeljima da kupe ili nabave kolevku za prve bebine mesece.Na oglasima na internetu mogu da se kupe prelepe polovne pletene korpe I kolevke za bebe. Uz malo sredjivanja takve kolevke biće ko nove.

Nova ručno radjena kolevka

 

http://www.ecosuvenir.com/detail.php?id=250

Ni nove kolevke od pruća I bambusa nisu skupe.Pošto su manje od kreveca, predlažemo da njih stavite uz svoj krevet u prvim bebinim mesecima. Bambus i pruće su prirodni materijali.Većina proizvodjača od pruća, kojih ima dosta u Srbiji, sigurno će vam izaći u susret ukoliko ih zamolite da Vam kolevku prelakiraju lakom na vodenoj bazi.Ukoliko to već i ne rade. Ukoliko kupite polovnu kolevku , prešmligajte je I prelakirajte lakom za drvo na vodenoj bazi. http://www.jub.rs/zastita-za-drvo-i-metal/transparentni-premazi-za-drvo-na-vodenoj-osnovi/jubin-lasur

Nabavite kvalitetan dušek po meri kolevke. Bebi će biti udobno I biće tik uz vaš krevet.Koristite organsku pamučnu ili lanenu posteljinu. Za pokrivanje preporučujemo ćebenca od organskog pamuka „Wooly Organic“. https://meliconcept.rs/product/cebence-bebe-braon-velur-sv-bez/

Ili ćebence od merino vune „Apero knit“.Ovi prekrivači sa motivima životinja doprineće da bebina soba bude još romantičnija.Nežne, tople boje prekrivača „Lije“ odgovaraće u potpunosti romantičnoj,vintage bebinoj sobici, https://meliconcept.rs/product/cebence-lija-sivo-narandzaste-boje/

Ćebence Lija

 

Ukoliko imate posebnu sobu za bebu kupite odmah ili kasnije krevetac.Komoda za presvlačenje I ormar biće vam odmah neophodni.

https://www.kakopedija.com/7347/kako-prepraviti-stari-ormar/

U mnogobrojnim oglasima ima mnogo polovnih krevetaca i ormana koji će reastauracijom dobiti na lepoti I značaju.Koristite ekološke boje na vodenoj bazi, inspirišite se na Pinterestu I pustite mašti na volju.Uštedićete, zabavićete se i znaćete da ste u bebinu sobu uneli ekološki nameštaj.Čak, iako niste sigurni u sebe, i uzmete profesionalca, opet ćete uraditi dobru stvar.Stari, polovan nameštaj nije skup.A sigurno imate i neke, zaboravljene ormare i komode kod baka i deka…Izaberite ekološke boje i imaćete dovoljno novca da platite majstora.

Soba za bebe u vintage, romantičnom stilu nekoliko ideja

Bebina soba sa vintage nameštajem, kao na slici, može da prati devojčicu do njenih školskih dana.

Bebina soba vintage

 

Pogledajte više

Običan krevetac sa baldahinom od lana, slikama I ukrasima postaje prelepa dečija soba.

Bebina soba koja će odgovarati i dečacima i devojčicama u vintage stilu

 

Pogledajte više

Krevetac za bebe od pruća

 

Pogledajte više

Ćebence Meda od merino vune uklopljeno je sa starinskom komodom u sličnom koloritu

 

Pogledajte više

Bebina soba i osvetljenje

Osvetljenje je veoma bitno za bebinu sobu. Koristite štedljive, led sijalice.U Ikei imate odličan izbor.Njihova prednost je što su dugotrajnije od običnih i troše menje energije . U poslednje vreme su sve lepše I neobičnije.

Idealno bi bilo da imate centralni luster. I makar dve male svetiljke .Jednu iznad komode za presvlačenje, a drugu preko puta krevetića.Ta sijalica može da bude i dekor.Ostavite je upaljenu tokom noći, da možete noću da vidite bebu dok je obilazite.Možete i sami napraviti lampu-dekor, kao što smo I mi to uradili.

DIY svetleći oblak

Oblikujte ekserčićima oblak na dasci, oko njih omotajte savitljivu žicu. Izvucite eksere kleštima, i dobićete oblak od žice.Oko žice obavijte led sijalice (uzmite novogodišnje sijalice za jelku). Mi smo kupili zakačkice u obliku stolice u Ikei, i na jednu „stoličicu“ okačili oblak.

Oblak nacrtajte olovkom na staroj drvenoj dasci

 

Kucanje eksera

 

Uvijanje žice oko eksera

 

Oblak od žice i led sijalica

 

Mi smo izabrali oblak.Vi možete napraviti srce, polumesec, početno slovo imena vaše bebe…

Bebina soba u vintage stilu i dekoracija

Nemojte žuriti sa sitnim dekoracijama.Dobićete sigurno mnogo igračkica na poklon.Zeke, mede, jastuke, knjižice.Odvojite za to jednu policu.Ona može da bude od ratana, pruća ili drveta.Ukoliko nemate puno prostora u bebinoj sobi, okačite policu na zid.Ukoliko imate stavite je na pod i tako se već pripremate kad beba počne da puzi i da se igra na podu.Tada joj na dohvat ruke stavite igračkice pogodne za njen uzrast, kako bi mogla da ih dohvati.

Polica za igračke

Pogledajte više

Bebina soba I dekoracija slikama

Slike su vrlo bitne i daju šarm i živost bebinoj sobi.Ima mnogo slika koje možete skinuti besplatno sa interneta.Ukoliko nemate svoj štampač, odnesite ih u obližnju kopirnicu na štampanje. Možete iskoristiti svoj stari ram, koji takodje možete prefarbati ili kupite u Ikei.

 

Bebina soba u vintage, romantičnom stilu i paleta boja

Bebina soba u vintage stilu podrazumeva tople boje.Prednost u ovakvom stilu je što slobodnije možete mešati boje.Naime broj kombinacija je neograničen.Imajte u vidu da koristite što više prirodnih materijala, obradjenih netoksičnim materijama(ratan, pruće, drvo…).Zidove, tavanicu  tretirajte ekološkim bojama. Ukoliko možete to sebi da priuštite, pažljivo birajte i pod u bebinoj sobi.Ukoliko Vam je dom pristojno izolovan, za početak, ne stavljajte nikakav tepih ili tapison.Na njemu se skupljaju grinje i prašina.Parket ili laminat samo prebrišete i čisto je.To je ono što je u prvim bebinim mesecima najbitnije.

I na kraju ali nipošto manje bitno

Bebina kolevka ili krevetac mora da ima antialergijski, kvalitetan dušek.Na nekim stvarima nemojte nipošto štedeti.I koliko god da se zalažemo za vintage, starinski nameštaj koji će dati toplinu bebinoj sobi, dušek mora biti potpuno nov.

Koristite organski pamuk za posteljinu, prekrivače, kao i bebinu garderobu.To je ono što je i na šta ne treba štedeti novac.Nemojte bacati novac i energiju na bespotrebne i skupe stvari .Platite ono što vam zaista treba i što je kvalitetno i prirodno jer zdravlje vaše dece nema cenu.

Post a Comment