• Morate uneti minimum 3 karaktera

  • Moj Nalog
  Prijavi se
  BLOG-KAKO ODGAJATI SAMOUVERENE DEVOJČICE - Meli

  BLOG-KAKO ODGAJATI SAMOUVERENE DEVOJČICE

  Autor: Meli

  Kategorija: Gornji delovi odeće

  15.05.2021.

  KAKO ODGAJATI SAMOUVERENE DEVOJČICE

  ČESTO PRIČAMO BEZ RAZMIŠLJANJA

   Ko nije pohvalio devojčicu zbog lepote ili dodao „muškarca“ na krajeve profesionalnih titula (npr. „poštar“, „policajac“)? To je uobičajeni narodni jezik. Ipak, istraživanja pokazuju, ova vrsta govora može biti neverovatno štetna za devojke.

  IZUZIMANJE ŽENA IZ NAŠEG GOVORA

  Ne shvatajući to, često govorimo na načine koji banalizuju ili isključuju određeni pol - najčešće ženskog pola. Ovu vrstu govora istraživači nazivaju seksističkim jezikom i on može biti mnogo suptilniji nego što možda mislimo. Na primer, klasična fraza „gigantski skok za čovečanstvo“ seksistička je, primećuju psiholozi Douglas i Sutton , kao i oni profesionalni „čovekocentrični“ naslovi koje bacamo, poput „Kongresmena“. Takođe smo skloni da koristimo „on“ umesto „ona“ kada govorimo o pojedincima, pokazuju studije. Korišćenje inkluzivnijeg jezika - kao što je prelazak sa „biznismena“ na „poslovnu osobu“ i izgovaranje „oni“ umesto „on“ - može izgledati nebitno, ali nije. I dečaci i devojčice uče polne kategorije uglavnom na osnovu posmatranja, uključujući posmatranje kako razgovaramo. Ovo počinje oko 18 meseci starosti. Stalnim izlaganjem seksističkom govoru, žene internalizuju da su im različite karijere zabranjene, da imaju niži status i da su manje kompetentne od muškaraca i da ih društvo manje prihvata, otkrivaju istraživači.Sve u svemu, razgovor s našim devojčicama na isključiv način, fokusiran na izgled, može potkopati njihovo samopouzdanje, osećaj za mogućnosti i sposobnost rasuđivanja i izvršavanja kognitivnih zadataka.

   OPASNOST ZBOG STALNIH KOMPLIMENATA ZBOG IZGLEDA

  Osim što isključujemo žene iz svog govora, skloni smo i da se ponašamo seksistički, kada pravimo komplimente. Npr. često ćete čuti da hvalimo dečake zbog njihove sposobnosti („ti si vredan radnik“ ili „stvarno si jak“), alii se često usredsređujemo na izgled devojčica („kakva lepa haljina“ ili „zar nisi lepa ? ”). Fascinantna i uznemirujuća serija studija pokazuje da ovi dobronamerni komplimenti imaju pogubne posledice.
  Prvo, ovi komentari mogu dovesti do preokupacije izgledom, koju istraživači nazivaju „samoopredmećivanjem osobina“. Žene koje su visoko zaokupljene izgledom fokusiraju se na to kako izgledaju spolja, posebno na muškarce, i neprestano postavljaju pitanja o svom izgledu.Mi roditelji moramo da vodimo računa o samopoštovanju naših devojčica koje su zasnovane na unutarnjem zadovoljstvu, radu na njihovom obrazovanju i ostalim aktivnostima koji podstiču unutarnje samopoštovanje.

  I IZBOROM ODEĆE UTIČEMO NA NAŠE KĆERKE

  Kako mi u Meliju gledamo na to?
  U našoj radnji naravno ima lepih haljina i suknjica, ali i mnogo garderobe koja je unisex! Jer, zašto devojcice ne bi nosile farmerke kao i dečaci i široke dukseve?Ili crni duks i sive patike? Naša garderoba od organskog pamuka za bebe nije u roze niti u plavoj boji, već neutralnih boja i za dečake i za devojčice.

  I DEVOJČICE I DEČACI U NAŠOJ RADNJI IMAJU ISTI TRETMAN

  Dečak će često dobiti kompliment kako je lep kad proba košulju ili džemper , a devojčica će dobiti pohvalu za izbor patika  i šortsa jer su idealni za vožnju skejtborda.

   Na nama roditeljima je da usmerimo svoju decu da nose lepu, kvalitetnu garderobu, i naravno da u našoj radnji ima prelepih, romantičnih haljina , cipelica za devojčice i suknjica. Ali sve to malo vredi ako  prvenstveno ne razvijamo kod naših devojčica  samopoštovanje zasnovano samo na izgledu, a zanemarujući obrazovanje, postizanjue uspeha u sportu, muzici,( ili prema čemu god dete ima afinitet).Naučite ih da sreća prvenstveno dolazi iznutra iz bogate ličnosti i duhovnosti...

  KAKO ODGOJITI SAMOUVERENU DEVOJČICU

  Kod oblačenja, dete što duže treba da ostane dete. Greše mame koje oblače kćerke po ugledu na sopstveni stil. I deca vole da liče na roditelje, ali mora da postoji granica. Može to da izgleda simpatično, ali i za odeću važi da bude primerena uzrastu. Na prvom mestu savetujemo mamama i tatama da im zabrane gledanje rijaliti i šund emisija, da ih usmere na važnost školovanja. Garderoba treba da bude primerena njihovom uzrastu.U našoj radnji veličine se kreću od 0 meseci do 16 godina.Nema štrasa, ogromnih mašni na sred glave, haljinica od tila kao kod porcelanskih lutki..Odeća za dečake nema  fudbalske lopte na sebi i majice mogu biti i nežno oker boje jer su unisex. .Za stariju decu kod nas nećete naći pantalone koje su pocepane  na zadnjici, nepotrebne šljokice,štikle....

  NAŠ ZAKLJUČAK

  I dečake i devojčice treba posmatrati kao osobe, ljude koji mogu postati šta god požele-astronautkinje ili baletani...Na njima je.
  Hoće li devojčice nositi pantalone ili cvetne haljine sa patikama,  a dečaci pantalone na žuto crvene pruge  ne pokazuje njihov višak ili manjak vrednosti.

  Vaš Meli
  Izvor: www.meli.rs
  Loading...