• Morate uneti minimum 3 karaktera

  • Moj Nalog
  Prijavi se
  KAKO DA OVO LETO ISKORISTIMO ŠTO BOLJE ZA ZDRAVLJE NAŠE DECE - Meli

  KAKO DA OVO LETO ISKORISTIMO ŠTO BOLJE ZA ZDRAVLJE NAŠE DECE

  Autor: Meli tim
  03.07.2021.

  ZAŠTO OVOG LETA TREBA DA BUDEMO ŠTO VIŠE NAPOLJU I KAKO SE PRI TOM PONAŠATI

  SUNCE -IZVOR ŽIVOTA

  I mala deca znaju da je Sunce izvor života! I ptice na grani znaju da su sunčevi zraci  blagotvorni za zdravlje, ali da mogu biti i veoma štetni! Probaćemo da Vam damo neke opšte smernice koliko, kada i kako se izlagati sunčevim zracima.

  KREME ZA ZAŠTITU OD SUNČEVOG ZRAČENJA-DOBRE I LOŠE STRANE

  Kako krema za sunčanje blokira vitamin D (i šta učiniti uvezi sa zdravom zaštitom od sunca).
  Tokom poslednje dve decenije lekari su nam govorili da koristimo obilato kreme za sunčanje, kako bismo zaštitili kožu i sprečili rak kože. U proteklih pet godina, međutim, studije pokazuju da ćemo možda morati da se odreknemo krema za sunčanje kako bismo mogli da unesemo dovoljno vitamina D.Zbunjeni smo šta da radimo? Naime, pitamo se kada naneti kremu za sunčanje i odreći se sunčanja, a kada se bezbedno izliožiti sunčevim zracima i obezbediti i sebi i deci vitamin D .

  BRZE ČINJENICE O „SUNČANOM VITAMINU "

  Vitamin D je neophodan za naše zdravlje, a studije su utvrdile da ovaj vitamin nedostaje i deci i odraslima. Pomaže u zdravlju kostiju, imunološkog sistema i mišića, kontroliše upale, pomaže u održavanju hormonske ravnoteže, modulira ćelije i utiče na našu genetiku... da nabrojimo samo nekoliko njegovih važnih telesnih funkcija. Sprovedena su i nova istraživanja o štetnim efektima nedostatka  vitamina D na zdravlje, a studije su pokazale da nedostatak  vitamina D može izazvati osteoporozu kod odraslih, oslabljen imunitet, veći rizik od kardiovaskularnih bolesti i veću podložnost određenim vrstama karcinoma.

  MANJAK VITAMINA D

   Kao što ste verovatno čitali , lekari su primetili nagli porast nedostatka vitamina D i sada rutinski testiraju pacijente na nivo vitamina D, a studije pokazuju da je taj nedostatak povezan sa našim povećanim korišćenjem krema za sunčanje. Ali i jos nečim-a to je da savremen čovek, a i naša deca, sve manje vremena provode napolje.Zato je leto pred nama idealno za boravak napolju-ali uz primenjivanje novih saznanja o suncu.

  KAKO KREME ZA SUNČANJE DELUJU ?

  Vitamin D dobijamo na dva načina: 
   1. Apsorbujući sunčeve zrake u našu kožu
   2. Unosom  hrane koja sadrži vitamin D (mleko ili hrana).
    Unošenje vitamina D kroz sunce je najefikasniji i najprirodniji način dobijanja ovog esencijalnog vitamina. Kada smo na suncu i možemo da apsorbujemo UVA / UVB zrake, dolazi do hemijskog procesa gde naša tela sintetišu sunčeve zrake u vitamin D. Međutim, od rastućih kampanja podizanja svesti o raku kože započetih 1980-ih, nesvesno smo se umešali u ovaj prirodni proces. Kada nanosimo kremu za sunčanje da blokiramo UVA / UVB zrake ometamo sposobnost našeg tela da te zrake sintetiše u vitamin D, što dovodi do povećanih slučajeva nedostatka vitamina D.

  KAKO UNETI DOVOLJNO VITAMINA D, A PRI TOM SAČUVATI NAŠU KOŽU?

  Ažurirano razmišljanje o upotrebi kreme za sunčanje i vitamina D je da moramo provesti barem malo vremena na suncu bez kreme za sunčanje da bismo dobili dovoljno vitamina D. Studije sugerišu da provedemo najmanje 20-30minuta napolju u podne (kada je sunce u svom zenitu i pušta najjače zrake UVA /UVB zraka) bez kreme za sunčanje, da bi smo dobili potrebne količine vitamina D. Kada je sunce najjače, u najkraćem vremenu dobićemo najviše nivoe UVA / UVB zraka . To nam daje optimalnu količinu izlaganja suncu koja nam je potrebna za stvaranje vitamina u našim telima i najkraće vreme koje nam treba da bismo bili u potpunosti izloženi suncu kako ne bismo povećali rizik od raka kože . Što se tiče dece najbolje je ujutru pre 11 sati ili posle 17 sati pustiti ih na sunce bez zaštite, 10-ak minuta svakog dana, kako bi dobili dovoljnu količinu vitamina D.

   NAJBOLJE PRIRODNE KREME ZA SUNČANJE

    Iako blokiraju apsorpciju vitamina D, kreme za sunčanje i dalje imaju svoje mesto u održavanju zdravlja i sprečavanju raka kože. Međutim, većina komercijalnih krema za sunčanje je prepuna štetnih hemikalija koji utiču na zdravlje.Mnoge studije su i pokazale da mogu negirati njihove zaštitne prednosti i zapravo prouzrokovati određene vrste raka.Pre jedne decenije je bilo teško pronaći kvalitetne, netoksične kreme za sunčanje, a one koje su bile na raspolaganju bile su veoma skupe. Ali danas postoji mnogo više zdravih izbora za celu porodicu. Da biste saznali koji su brendovi za zaštitu od sunca najmanje toksični za  decu, možete više pročitati na sajtu:
   https://bebo.club/najbolje-kreme-za-suncanje


  SUNCE, LEPO VREME I PRIRODA BITNI SU I ZA FIZIČKO I PSIHIČKO ZDRAVLJE NAS I NAŠE DECE

   Da biste dobili svoju zdravu dnevnu dozu vitamina D, ovog leta izađite napolje. Izvedite svoju decu napolje, i pustite ih da  upijaju sunčeve zrake i dozvolite da njihova tela prirodno stvaraju vitamin D. Zatim ih namažite kremama za sunčanje bez hemikalija .Stavite im šešir, sedite pod suncobran, u hladovinu drveta itd. . I koristite zdrav razum prilikom boravka na suncu.Idealno je biti na suncu od ranog jutra do 11 sati , a zatim od 17 sati do uveče, dok sunce ne zadje.

  I GARDEROBA JE PRIRODNA ZAŠTITA OD SUNCA

  Većina kupaćih kostima koje možete naći u našoj prodavnici je napravljena od materijala koji ima zaštitni faktor 50plus.Naravno tu su i neizostavni šeširići i marame za kosu jer je teme glave male dece veoma osetljivo.


  Izvor: Meli
  Loading...