• Morate uneti minimum 3 karaktera

  • Moj Nalog
  Prijavi se
  POVRATAK U ŠKOLU POSLE DUŽE PAUZE -KAKO POMOĆI I SEBI I DETETU DA SVE LAKŠE PRODJE - Meli

  POVRATAK U ŠKOLU POSLE DUŽE PAUZE -KAKO POMOĆI I SEBI I DETETU DA SVE LAKŠE PRODJE

  Autor: svetlo
  31.08.2021.

  7 saveta za povratak u učionicu, koji će pomoći vašoj deci da uspešno pređu iz kuće u školu, kako na času tako i na igralištu

  Vraćanje u školu ove godine je drugačije nego prethodnih leta, odnosno pre pandemije virusa COVID-19. Deca pohađaju školu od kuće poslednjih godinu i po dana, pa je povratak u škole velika stvar-ispunjena anksioznošću, strepnjom, radoznalošću i uzbuđenjem. 

  Vendi Marks Firestone, školski psiholog, sa više od 30 godina iskustva, daje nekoliko predloga kako da pomognemo svojoj deci da se pripreme za povratak u živahan, društveni svet učenja uživo.

   Evo 7 saveta za povratak u školu koji će pomoći vašoj deci da uspešno pređu iz kuće u školu, kako na času tako i na igralištu:

   1. PRIPREMITE JUTARNJE RUTINE

     Pošto su se učenici navikli na školski dan koji uključuje izvlačenje iz kreveta i gledanje u ekran, prelazak nazad u klupe i početak nastave u odredjeno vreme zahtevaće uspostavljanje novih rutina, i to - što pre to bolje. „Pre nego što se deca vrate u školu, roditelji bi trebalo da se uvere da njihova deca već imaju rutinu: ustaju ujutru u određeno vreme, ne dolaze iz svoje sobe u pidžami.  Napravite tabelu ili raspored i zakačite na zid trpezarije ili vrata frižidera, koja će pomoći vašem detetu da kontrolišu svoje obaveze kao i da urade ono šta se od njih očekuje “, kaže gospođa Marks Firestone.

   2. ZAJEDNO BIRAJTE ŠKOLSKU OPREMU I GARDEROBU

    Odabirom pribora za povratak u školu, od ruksaka i kutija za ručak, do odeće i obuće, pomažete deci da se uzbude zbog povratka na časove u školi.Za prvi dan škole kupite im svečanu, lepu odeću , kako bi obeležili taj lep i uzbudljiv dan . „Uverite se da imaju potrebne zalihe. Sada je razlika u tome što su učenici toliko dugo bili udaljeni iz učionice, posebno mlađa djeca, koja možda nisu imala iskustva ili mogućnosti da sami biraju školski pribor, te će kod njih to izazvati zadovoljstvo i pripremiti ih za školu “, kaže gđa Marks Firestone.

   3. NEŽNI PRELAZAK U NOVU NORMALU

     Povratak u školu uključuje promenu u rasporedu i aktivnostima učenika, ali, na sreću,  deca su izuzetno otporna i prilagodljiva. Gospođa Marks Firestone preporučuje da se deci  unapred pomogne da se priviknu na ove promene tako što će unapred videti šta mogu da očekuju. „Pomozite deci da razumeju šta bi se moglo dogoditi tokom školskog dana, poput nastave fizičkog, likovnog ili školskog odmora, pripremajući ih za različite nestrukturirane aktivnosti koje nisu bile deo njihovog dana prošle godine dok su radili na daljinu“, kaže ona. Predviđanje onoga što mogu očekivati pomoći će deci da se lakše prilagode nego da naiđu na sve nepripremljeni.

   4. PITAJTE I ODGOVORITE NA PITANJA

  „Pitajte decu:„ Šta vas najviše uzbuđuje? Zabrinuti?' Pomozite da procenite gde se vaša deca nalaze u pogledu povratka u školu tako što ćete odgovoriti na sva pitanja koja mogu imati. Neka deca su zaista uzbuđena, dok su druga nervozna “, kaže gospođa Marks Firestone. „Razgovarajte o tome šta mogu učiniti ako se osećaju oklevajući ili zabrinuto.“ Razgovarajte o načinima pomoći u fizičkom odvajanju od roditelja i doma. Možete im dati posebnu stavku poput male fotografije koju će staviti u džep ili ormarić radi sigurnosti i čuvanja.

   5. RAZVIJATI NAVIKE NAKON ŠKOLE

       Kao što je potrebno uspostaviti nove jutarnje rutine, tako je potrebno uspostaviti ih i posle škole. „Dobro je da roditelji pomognu svojoj deci da rano uđu u rutinu“, kaže gospođa Firestone. „Dajte im malo slobodnog vremena, a zatim neka obave domaći. Ova sistematska rutina pomaže deci da završe svoj posao pre igre. " Što se ranije ove navike steknu, deci će se lakše prilagoditi svojoj nedeljnoj rutini.

  6. OSNAŽITE SVOJE DETE

    Što više informacija deca imaju unapred, to će se osećati opuštenije i sigurnije. Vežbajte scenarije - od pronalaska školskog kupatila do ormarića - i načina da ljubazno zatraži uputstva. „Vežbanje kako da izgovori stvari da bi dobili ono što vam je potrebno, na primer kako da zamoli drugo dete da se igra, pomaže deci da se osete osnaženima, pa su do trenutka dolaska u školu mentalno pripremljena.“

   7. ODRŽAVAJTE KOMUNIKACIJU OTVORENOM

     Ako je vaše dete zabrinuto zbog povratka u školu ili je zabrinuto zbog druženja sa decom, obavestite nastavnika svog deteta. „Obrazovanje dece je partnerstvo između roditelja i nastavnika i važno je da deca budu aktivni deo tog procesa. Roditelji se mogu obratiti učitelju svog deteta i napisati pismo kako bi otvorili linije komunikacije. Dobra komunikacija škole i roditelja može doneti veliku razliku u pomaganju zabrinutom ili nepoznatom detetu da se oseća lakše. "

  U redu je - i savršeno razumljivo - ako i vi osećate nervozu. Kao roditelji, sa decom smo 24 sata dnevno 7 dana u nedelji više od godinu dana. Otpuštanje može biti teško. Dajte sebi dozvolu da osetite sve što doživljavate i uživajte u prilici da se pripremite za ovo sledeće poglavlje zajedno...i počnite da planirate jutarnju kafu nasamo ,u miru i tišini nakon što prvog dana ispratite decu u školu-neka to bude vaša mala nagrada.

  Izvor: www.meliconcept.rs
  Loading...