a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Meli

Kako da ohrabrite dete da zavoli čitanje

Par jednostavnih saveta iz Montesori programa o razvijanju ljubavi  dece prema čitanju

Ovaj blog posvećen je roditeljima koji žele da njihova deca zavole čitanje. Da steknu ljubav prema knjigama za ceo život. Blog je za roditelje koji znaju, da se čitanjem obogaćuje rečnik .I ne samo rečnik već I –duša.Deca koja čitaju razvijaju apstraktno mišljenje.Ali i kritičko razmišljanje.Pod čitanjem podrazumevamo listanje knjižica.Dok još ne napune godinu dana decu treba okružiti knjižicama.Postoje platnene, gumirane knjižice za njihov uzrast.Pod čitanjem, podrazumevamo i slušanje roditelja ili starije dece dok im čitaju.A zatim I samostalno čitanje.

Deci knjige moraju biti lako dostupne

U Montesori obdaništima, počevši od jaslica, svuda ima knjiga.One su lako dostupne deci.U vašem domu napravite mali izbor knjiga za decu.Knjige koje oni mogu uvek uzeti.Mala korpica bice dovoljna za bebe.Mala polica u dečijoj sobi ili u kutku dnevne sobe biće idealna za decu. Sigurno imate neko odredjeno vreme kada deci čitate knjige.Medjutim, veoma je bitno da im knjige budu stalno dostupne, pa makar I za prelistavanje.

Izvor  Pinterest

Rotirajte knjige

Ukoliko ste ljubitelji čitanja, verujemo da imate I puno dečijih knjiga.Dobro je da izaberete po 3-4 knjige.One neka budu dečici na dohvat ruke.Menjajte ih na nekoliko nedelja.Ili, kad primetite da su mališani izgubili interesavanje za njih.Rotiranje knjiga je dobro.S jedne strane, kako deci ne bi postale dosadne.S druge strane, ne preopterećujete ih gomilom.Manja deca nemaju strpljenja da kopaju po gomili knjiga kako bi našli onu koju trenutno vole. Rotirajući knjige podstičete I ponavljanje.Ono je  odlično za izgradnju vokabulara i jezičkih veština.

https://www.yumama.com/porodica/zivot-porodice/509-stimulativno-odrastanje-saveti-za-uredjenje-montesori-decje-sobe.html

Deca ce zavoleti čitanje ako im redovno čitate-čak I kad se vam se čini da vas ne slušaju

Svako dete prolazi kroz fazu, da iako voli da mu se čita, nema strpljenja da sedi svo vreme.Ipak, čitajte im svaki dan. Znajte da vas dete sluša. Čak iako ne sedi mirno i čini vam se nezainteresovano. Čak iako se  šetka ili zanima nečim drugim ono upija vaše reči.

Ako želite da vaše dete zavoli čitanje-birajte zajedno knjige

Sigurno imate  omiljene dečije knjige.Ili želite da vaši mališani budu upoznati sa klasičnim bajkama.Imate potrebu da ih upoznate sa bajkama vašeg detinjstva?Medjutim, veoma je bitno da I njima omogućite da biraju.Povedite dete u knjižaru. Ili još bolje u biblioteku. Pustite ga da izabere  knjigu po svom izboru.Drugu knjigu izaberite vi.Ovo je veoma bitno za decu koja prolaze kroz fazu kada ne vole da čitaju.Možda će baš neka komična knjiga razbuditi njihovu ljubav za čitanjem.

Napravite kutak za čitanje u domu

Uredite kutak za čitanje

 

Deca treba da imaju svoj kutak za igru.Takodje, treba im treba napraviti kutak za čitanje.On može biti i njihovoj sobi .Može biti i u dnevnom boravku. Kutak ne treba da bude velik.Dovoljno je da bude udoban I pun svetlosti.Smestite takav kutak uz prozor. Uveče je bitna lampa za čitanje.Stavite udoban jastuk. Ukrasite zid sa par slika. Možete staviti  tepih ili podlogu za igru .Verujte, deca će sa uživanjem drugovati sa knjigom.

Izvor Pinterest

Play and go vreća i podloga za igranje

https://meliconcept.rs/product/playgo-vreca-pink-elephant

Ukoliko ste vešti sa bojenjem starog nameštaja predlažemo da napravite ovakav sjajan kutak

I kao I u svemu -I u čitanju morate biti primer svojoj deci

Vaši mališani ce lakše zavoleti knjigu ako I vi čitate. Nadjite vremena da čitate pred mališanima.I ne mislimo na mobilne telefone ili elektronske čitače .Uzmite pravu knjigu! I čitajte zarad svog zadovoljstva!Približavamo se hladnijim danima kada ćemo zbog vremenskih prilika manje provoditi napolje.Uvedite ritual da vikendom makar sat, dva provedete čitajući.Okupite  porodicu, ne ispred televizora!Već u čitalački klub.Provedite sumorna popodneva okupljeni zajedno sa šoljem čaja u ruci i knjigom.

Pokažite vašoj deci da je čitanje ljubav za ceo život , a ne nešto samo za decu.

Kutak za čitanje u dnevnoj sobi

 

Kutak za čitanje u dnevnoj sobi

 

Izvor:Ivana Ozon i Pavle

Podloga:PlayAndGo iz Meli Online Family Concept Store https://meliconcept.rs/kategorija-proizvoda/sve-za-igru/

Garderoba:Raspeberry Republic iz Meli Online Family Concept Store https://meliconcept.rs/decija-odeca/

Par mudrosti Marije Montesori

http://www.mojpedijatar.co.rs/22-mudrosti-marije-montesori-pustite-decu-da-nauce-sama/

Post a Comment