a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us

Meli

Organska garderoba–potreba ili hir

Organska garderoba je skupa! Garderoba od organskog pamuka I prirodnih materijala je neuglednog dizajna!Odeća i oprema od organskih materijala ne prati modu… Kakvi zdravi materijali u današnje vreme- sve je to marketing! Ovakve izjave  često možemo čuti među mnogim našim roditeljima. Ja iskreno verujem da većina nije namerno maliciozna . Verujem da ne znaju koliko je važno deci kupovati opremu, odeću I obuću od organskog pamuka I drugih prirodnih materijala.

                                         Kako i zašto je nastao Meli

Meli je prihvatio izazov da ih ubedi u suprotno! Organska garderoba i oprema je itekako bitna! Mi smo Meli, online family concept store.Ja sam Svetlana, idejni tvorac Meli-ja. Prvenstveno sam majka dva odrasla sina I žena sa dugogodišnjim iskustvom u biznisu. Nastanku online prodavnice Meli prethodi jedna anegdota.

Kada sam pre 8 meseci saznala da ću postati baka, počela sam da tražim stvari za svoje prvo unuče. I shvatila da se na našem tržištu uglavnom nude proizvodi sumnjivog porekla, kvaliteta, sastava…Sve lepe stvarčice organskog porekla, modernog dizajna I pristupačnih cena nalazila sam u inostranstvu.Meli je nastao iz moje potrebe da tržištu ponudim pažljivo izabrane proizvode za bebe I decu, od organskih I prirodnih materijala. Naravno , sve je moralo da bude modernog I lepog dizajna https://meliconcept.rs/kategorija-proizvoda/raspberry-republic/

Kao iskusan roditelj, sve stvari koje biram za Meli, moraju da budu i prakticne.Naravno, i jednostavne za održavanje.Na Meli/ju nudimo proizvode koji nastaju u  inventivnim, porodičnim radionicama.Tamo se prave u malim serijama ili se ručno šiju sa najvećim zanatskim umećem. Naši dobavljači uglavnom su iz Evrope.

 

Zašto je organska garderoba bitna za dečije zdravlje

Današnja ponuda dečije garderobe je raznovrsna I često pri kupovini biramo samo ono što je lepo.Pri tom previđamo najbitniju stvar: šta je od toga dobro a šta ne za zdravlje naše dece.Iako se trudimo da decu hranimo zdravo, sa zabrinutošću slušamo o zagađenosti hrane I vazduha zaboravljamo koliko je koža dece delikatna.Koža, naš najveći organ, je takodje izložen hemikalijama koje se nalaze u sintetičkim materijalima I koja imaju loš uticaj na dečiju kožu I zdravlje .

                                   Nisu svi prirodni materijali i organski

Naravno, bolje je koristiti odeću i opremu od  pamuka I drugih prirodnih, nego od sintetičkih materijala.Međutim, neorganski pamuk je biljka koja se danas izlaže pesticidima pri gajenju za što veći prinos i boji opasnim hemikalijama. Bebe I deca mogu izrazito burno da reaguju na ovakav pamuk!Da bi proizvođač pamuka dobio organski sertifikat, mora da se pridržava strogih pravila u gajenju pamuka I njegovog pravljenja.Organski pamuk ne sme da se tretira pesticidima, ne sme da bude od genetski modifikovanog semena itd.Zemlja u koju se sadi ne sme biti tretirana minimum tri godine…Tokom pravljenja,organski pamuk mora da se boji eko-bojama, da se tretira ekološkim proizvodima.Tek takav pamuk može da stekne naziv organski.Zapravo, sme da nosi oznaku GOTS (Global Organic Textile Standard) http://www.global-standard.org

                             Organski pamuk smanjuje rizik od alergija

Organski pamuk je nealergijski materijal.Značajno smanjuje rizik od dermatitisa, osipa i ekcema…Za razliku od sintetičkih materijala, dobar je za mališane koji boluju od astme.Organski pamuk ne ispušta čestice koje mogu izazvati astmatični napad.

Da li je organski pamuk dovoljno mekan za kožu

Organski pamuk je mekan I nežan.On omogućava koži da diše I apsorbuje vlagu tela.

Održavanje stvari od organskog pamuka

Organski pamuk se steriliše toplom vodom. Ne mora da se pere na visokim temperaturama.Pri tome štedite energiju a odeća ne gubi svoj kvalitet .Odeća, posteljina, peškiri I pelene od organskog pamuka lakše se čiste od mrlja I nečistoće. Za njihovo čišćenje nije potrebno koristiti jake hemijske deterdžente I odstranjivače mrlja .Odeća od organskog pamuka pri pravilnom održavanju je dugotrajna. Tako očuvana može da se nasleđuje sa starije na mladju decu.

Garderoba od organskog pamuka je skupa

Zapravo ne! Ili bolje rečeno, naizgled ! I vrlo kratko- u momentu kupovine! Istraživanja pokazuju, da se na našem I svetskom tržištu prodaje roba sumnjivog porekla I kvaliteta.U većini slučajeva ova garderoba, obuća, posteljina, peškiri sadrže nezdrave supstance koje ulaze u dečiju kožu I koju deca udišu .http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/srbija-preplavljena-sintetikom-vestacki-materijali-a-izazivaju-osetljivost-koze-i/fdwc8nm …I zašto kažemo – “naizgled jeftine”? Pa zato što, ono što nas u prvi mah privuče niskom cenom, može nas  koštati prilično skupo kad se kod mališana pojave problemi sa alergijama, osipima, ili u najgorem slučaju, astmom…Neudobna obuća od veštačkih materijala može da uzrokuje ravne tabane, nepravilno držanje…Meli nudi čarapice specijalno namenje deci koja puze i prohodavaju.Potražite ih na Meli-ju: https://meliconcept.rs/kategorija-proizvoda/carapice-za-puzenje-i-razvijanje-motorike/

Organska garderoba je transparetna i jasno deklarisana

Pravi I ozbiljni proizvođači organskih proizvoda isticaće svoje organske sertifikate.Oni se ponose svojim proizvodima.Njihove deklaracije su jasne i detaljne.

Organska garderoba je zastarelog dizajna-istina ili zabluda

Svetski dizajneri, zahvaljujući povoljnom vetru u trendu organske garderobe, dizajniraju efektne modne komade za najmlađe, najrazličitijih uzoraka I boja.Na svetskim sajmovima za decu, moda za mališane od organskih, prirodnih materijala funkcioniše kao I moda za odrasle.Postoje trendovi za svaku sezonu. Kolekcije za prolece leto 2018. Meli tim nabavio je jos u oktobru ove godine!

I ne samo organski pamuk

Meli promoviše ne samo organski pamuk, nego I druge prirodne materijale.Verujemo da je bolje spavati na lanenoj posteljini nego na sintetičkoj.Lan je jedan od najlepših materijala, pogotovo u svojoj prirodnoj boji.Od davnina je zastupljen!  Može da traje I nekoliko desetina godina.Što se više pere sve je lepši I mekši.One stvari u našoj prodavnici koje nisu od organskog pamuka su od lana, svile, muslina, merino vune, kao I organski obradjene kože.Mokasine za bebe i malu decu brenda MiaandMika  su od organski obradjene kože.Mekani djon idealan je u borbi protiv ravnih tabana.Mališanima je u njima toplo, a osećaj je kao da su bosonogi. https://meliconcept.rs/product/mokasine/

Zdravo dete-srećno dete

Meli veruje da je zdravo dete-srećno dete.Zdravo dete-srećni roditelji. I ne mislimo samo na fizičko, već I na pshičko I emotivno zdravlje.Uskoro na Meli-ju naći će se i Danski brend „GoBabyGo“. Hulahopke, helanke i sokne specijalno su dizajnirane za lakše puženje.Napravljene su od  Oeko-Tex Standard 100 streč pamuka https://www.oeko-tex.com/en/business/certifications_and_services/ots_100/ots_100_start.xhtmlU njihovim proizvodina, bebe će lakše prohodavati.Starije bebe će biti stabilnije, jer na čarapicama imaju podlogu protiv klizanja.Rukavice imaju neklizajuće našivke na prstićima za lakše hvatanje I bezbrižnije igranje napolju zimi.

Post a Comment